Brownie botten från detta receptet
Brownie
125 g smör
2 ½ dl strösocker
1 dl kakao
1 nypa salt
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
1 ½ dl glutenfri mjölblandning
125 g smör
2 ½ dl strösocker
1 dl kakao
1 nypa salt
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
1 ½ dl glutenfri mjölblandning
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, kakao, salt, vaniljsocker och ägg i kastrullen och rör om. Blanda sist i mjölet och rör ihop allt till en slät smet.
Lägg i ett bakplåtspapper i en form, ca 18 x 25 cm eller smörj och bröa den.
Häll smeten i formen och bred ut den med en slickepott. (Det går också att göra kakan i en rund form, 23–24 cm i diameter). Grädda kakan mitt i ugnen i 20–25 min. Låt den svalna i formen.
Hallonmousse
200 g frysta hallon
1 dl florsocker
100 g philadelphiaost
4 gelatinblad
2 dl grädde
200 g frysta hallon
1 dl florsocker
100 g philadelphiaost
4 gelatinblad
2 dl grädde
1. Koka upp dom frysta hallonen i en kastrull. Låt koka i ca 2-3 minuter. Passera hallonen genom en sil och låt svalna en stund.
2. Blanda ca hälften av hallonsaften med färskosten och florsockret.
3. Blötlägg gelatinbladen enligt anvisningarna på förpackningen.
4. Vispa grädden.
5. Smält gelatinbladen i andra häften av hallonsaften i en kastrull på låg värme (ca 1-2 minuter). Låt svalna en stund och blanda ner i hallon-färskosten.
6. Blanda till sist ner den vispade grädden. Låt stelna en stund i kylskåpet innan du fyller tårtan (häller hallonmoussen ovanpå kladdkakan). För att förenkla så kan du klippa till ett bakplåtspapper och sätta den på kanten runtom, inuti formen. Låt moussen stelna i kylskåpet i några timmar.
Vit chokladmousse
2 gelatinblad
350 g vit choklad, fint hackad
6 dl grädde
1. Lägg två gelatinblad i blöt enligt anvisningarna på förpackningen.
2. Koka upp 2 dl av grädden och slå över den hackade chokladen. Tillsätt gelatinbladen. Rör samman så att chokladen och gelatinet smälter.
3. Vispa upp resterande 4 dl grädde till medelfasta toppar. Vänd ner det i den vita chokladen.
4. Ta en lite större springform (jag använde en som var 22 cm och den mindre som jag använde var 20 cm). Ha i kladdkakebotten och hallonmoussen i den större formen (ta bort eventuella papper som är runtom). Häll i vit chokladmoussen ovanpå och så att den rinner ner på kanterna och täcker hela tårtan.
5. Ställ i frysen i två timmar, sen kan tårtan förvaras i kylskåp.
Jag dekorerade min tårta med hallonspegel, även om den inte riktigt ville sammarbeta då jag stoppade in den i frysen...
Hallonspegel:
3 gelatinblad
2 dl konc hallonsaft
2 dl konc hallonsaft
Spegel:
Blötlägg gelatinbladen. Hetta upp saften, tillsätt bladen och rör om tills de
har smält. Låt svalna till simmig konsistens och häll ett lager på den redan
stelnade moussen
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar